Miloš Teodosić

#4

Miloš Teodosić

ROĐEN19.03.1987.

MESTOVALJEVO

VISINA195 CM

POZICIJAPLEJMEJKER

Biografija

Od 2007. godine, kada je bljesnuo na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina u Novoj Gorici, mediji i stručnjaci su tražili prave reči da opišu igru Miloša Teodosića, a to što on radi možda se najbolje uklapa u čuvenu definiciju košarke Leonarda Kopeta, američkog novinara, dobitnika godišnje nagrade Naismith Hall of Fame:
“Suština košarke je lukavstvo… Svaka je taktika utoliko uspešnija, ukoliko više zatekne protivnika nespremnog. Najsigurnije ćete ga iznenaditi navedete li ga da očekuje upravo suprotno od onoga što ćete vi učiniti…”.

I upravo tako: Miloš Teodosić je postao sinonim za nepredvidljivost, kreativnost i poteze koji razbijaju i najspremnije protivničke skautinge. On objedinjuje sve ono najbolje iz tradicije čuvene srpske škole košarke, kao jedini u trećem milenijumu ko s punim pravom može da se nazove naslednikom Zorana Slavnića i Aleksandra Đorđevića.

Košarku je prvi put igrao sa šest godina u rodnom Valjevu, jednom od tradicionalnih centara srpske košarke, gradu čiji je danas počasni građanin. Počeo je u Studentu iz kojeg je prešao u Metalac. U FMP iz Beograda došao je 2001, kada je imao 14 godina. Sa 20 je već bio u Olimpijakosu u čijem dresu je stigao do prvog velikog individualnog trofeja u klupskoj košarci: MVP Evrolige 2009/10. Isto priznanje dobio je i u sezoni 2014/15, kao plejmejker CSKA.
Za ukupno osam godina u dva velika kluba, Olimpijakosu i CSKA, osvojio je ukupno deset trofeja i postao jedna od najvećih zvezda najboljeg klupskog takmičenja u Evropi. Na početku sezone 2015/16. izbio je na četvrto mesto najboljih asistenata Evrolige svih vremena, sa dobrim izgledima da u dogledno vreme bude na vrhu.

U vreme kad patriotizam nastavlja da gubi cenu, kad svakog leta igrači širom sveta odbijaju da igraju za svoju reprezentaciju, Miloš Teodosić ostaje veran svojoj zemlji i svom omiljenom timu – Srbiji. Od 2003. godine, kada je sa kadetskom selekcijom postao evropski šampion, uvek se odazivao pozivu selektora. Bio je najbolji na kontinentu i sa juniorima (U18, 2005) i mladim timom (U20, 2007), dok je sa seniorima osvojio dva srebra, oba puta odigravši ključnu ulogu: na Evropskom šampionatu u Poljskoj 2009. i na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. Proglašen je za najboljeg igrača 2010. godine u izboru FIBA.

GALERIJA SLIKA